Алерголошки кабинет

- Прим. др Велина Петковић, субспецијалиста алерголог
- Дафина Радојковић, мед. техничар

Алергологија је грана медицине која се бави проучавањем алергија и хиперсензитивности на различите чиниоце из спољашње средине.

Алергијске болести које су последњих деценија у порасту. Разлог пораста алергијских болести су измењени услови и начин живота и рада, боравка и становање у местима са повећаним аерозагађењем, све већа употреба адитива у исхрани као и непримерена и неконтролисана употреба лекова.

Алергијска реакција је прекомерна реакција организма, посредована имунским механизмима, на различите чиниоце из спољашње средине које називамо алергенима или антигенима. У контакту са имунским системом антигени утичу на стварање антитела што помаже у борби против инвазије антигенима.Основна улога имуног система је да одбрани тело од свега што је потенцијално штетно и страно, било да је пореклом из унутрашње или спољашње средине. Некада организам безопасне чиниоце из околине препознаје као опасне, па зато организам реагује низом бурних реакција.

Алергија може бити наследна (код особа са урођеном склоношћу да на алергене, са којима се свакодневно сусрећу у животу) и стечена, која код појединих особа може настати током живота, након дуготрајног контакта са свакодневним или новим врстама антигена.

Код 15 - 30% светске популације борба између антигена и антитела проузрокује прекомерну или алергијску реакцију. То су особе атопијске конституције са генетском предиспозицијом за настанак преосетљивости на различите алергене, са повећаном продукцијом ИгЕ антитела на алергене.Алергијске болести посредоване ИгЕ антителима су :
- Алергијски рхинитис
- Алергијска астма
- Алергијски коњуктивитис
- Уртикарија и  ангиоедем    
- Атопијски дерматитис

Алергијске болести посредоване Т ћелијским механизмом су :
- Контактни дерматитис
- Целијакија
- Улцерозни колитисУколико вам се појаве симптоми који подсећају на кијавицу (кашаљ, сузење очију, осип на кожи, гушење итд) непосредно после изложености неком од познатих алергена, требало би да посетите алерголога у Застава Заводу за здравствену заштиту радника, који ће спровести низ дијагностичких процедура и након тога преписати најбољу терапију за вас.

Након детаљне анамнезе, клиничког прегледа, спирометрије, увида у биохемијске и имунолошке анализе крви, спровешће се алерголошко тестирање :

Кожни „prick“ тест - тест убодом ланцетом кроз нанесену кап алергена - испитујемо рану алергијску реакцију на :

- стандардне  инхалаторне алергене
- стандардне нутритивне алергене
- специфичне алергене и алергене са радног места
- веноме исеката: пчела, оса, стршљен

Кожни „Pacth“ тест - наношењем алергена на кожу - испитујемо алергијску реакцију касног типа преосетљивости - контактни дерматитис.

Након дијагностиковања алергијске болести, прописује се адекватна најсавременија фармаколошка и имуно терапија уз савет о избегавању и елиминацији потенцијалних алергена из окружења, начину исхране, одржавању адекватне хигијене уз коректну употребу лекова.

Циљ нам је да се након прописане терапије код пацијената :

1. Смање клиничке манифестације алергијских болести
2. Постигне бољи квалитет живота, неометан сан, обављање активности
3. Контрола болести
4. Минимална нежељена дејства лека