Гинекологија

Гинекологија је област медицине која се бави дијагностиком, превенцијом и лечењем болести репродуктивних органа код жена, а њен саставни део је и акушерство које се бави трудноћом и прођајем.

Најчешћи гинеколошки проблеми су: бактеријске, гљивичне и вирусне инфекције, цисте на јајницима, ендометриоза, миоми, синдром полицистичних јајника, крварења која нису менструална, компликације у трудноћи. Гинеколози се баве и озбиљним онколошким обољењима као што су злоћудни тумори који могу да захвате грлић материце, матрицу, јајоводе и јајнике и вулву. Најчешћи облици доброћудних тумора у гинекологији су цисте, миоми, енодметриоза и полипи.

Рак грлића материце је међу 4 најчешћа злоћудна тумора код жена од кога у свету годишње умре преко 300.000 жена. У Србији се годишње региструје преко 1.300 новооболелих, а око 500 жена умре због рака грлића материце, по чему је наша земља пета у Европи. Развој овог опасног карцинома може да се спречи редовним годишњим гинеколошким прегледом који укључује: клинички преглед, ПАПА тест и колпоскопију.

Др Татјана Миљковић
Др Јован Петровић