Дерматовенерологија

Дерматологија је грана медицине која се бави истраживањем, дијагностиком и лечењем патолошких збивања која захватају кожу и њен аднекс (мирисне жлезде, жлезде знојнице, жлезде лојнице, млечне жлезде, длаке и нокти) те видљиве слузнице. Промене на кожи могу се појављивати самостално, без истовремених промена на унутрашњим органима или су последица оштећења функције унутрашњих органа.

Венерологија се бави истраживањем, дијагностиком и лечењем полних болести. Полне болести не преносе се искључиво полним контактом, него и додиром болесника и инфицираних предмета, а ређе путем крви или с мајке на дете у трудноћи и током порода. Симптоматологија полних болести није увек нужно везана уз промене на полном органу.

Кожа је највећи орган људског тела. Површина код одрасле особе износи 1,5 – 1,8 м2. У кожи се могу разликовати два дела, епидермис и дермис, а уз подлогу је повезана поткожним масним ткивом. Главна улога коже је заштита од механичких повреда, продора патогених микроорганизама и хемијских ствари из околине, губитка воде, заштита од сунчевог светла, као и терморегулација и имунолошка активност. Поремећај сваке од набројаних функција нужно се неповољно одражава на организам.

-  Како би кожа несметано обављала своју функцију и лепо изгледала потребно ју је неговати, а болести лечити.

-    Др Славица Ђорђевић
-    Владица Коварбашић, медицинска сестра - техничар