Офталмологија

Офталмологија је грана медицине која се бави превенцијом, дијагностиком и лечењем очних болести.

Значајан број одраслих и деце су кратковиди тј. имају миопију. Готово сви након 45. године живота се пожале на старачку далековидост (пресбиопију) и почињу да носе наочари за читање. То нису болести ока, већ само рефрактивне грешке у које се убраја и астигматизам. Бактеријске и вирусне инфекције, али и алергије, могу бити узрок коњуктивитиса (упале вежњаче) и блефаритиса (упале капака).

Најчешће обољење ока је катарката (сива мрена), односно замућење очног сочива које се углавном јавља код старијих особа. Годишње се у Србији открије 24.000 нових случајева катаракте. Честе очне болести које су истовремено и главни узроци слепила у Европи су сенилна дегенерација макуле (у 26% случајева), глауком (у 20,5%) и дијабетичка ретинопатија (у 8,9%). Како би се откриле у раној фази, благовремено започело лечење и спречио настанак слепила, свим особама старијим од 45 година се препоручују редовни офталмолошки прегледи једном годишње.

Офталмолози се баве очним болестима  код одраслих. Нашим пацијентима  су доступне многобројне савремене дијагностичке и терапијске методе.

Офталмолози у ЗЗЗЗР су:

-   Др Ивона Петровић
-   Др Мирјана Вулетић Павловић
-   Др Снежана Новаковић

-   Тања Илић, медицинска сестра - техничар
-   Марија Пантић, медицинска сестра - техничар
-   Весна Димитријевић, медицинска сестра - техничар