Оториноларингологија

Оториноларингологија је грана медицине која се баве превенцијом, дијагностиком и лечењем болести уха, грла и носа.

Иако су кошчице у ушима најмање од свих у људском телу, све оне су неопходне да бисмо добро чули. А да бисмо осетили прави укус хране, неопходан нам је и здрав нос. Када кијамо, обавезно и трепнемо. Капљице из носа излазе брзином и до 160 километара на сат, а распршују се у пречнику од 1,5 - 9 метара.

Најчешће болести уха су: инфекције (упале спољног, унутрашњег и средњег уха, мирингитис), мастоидистис, губитак слуха, тинитус (шум у ушима). Инфекције уха су много чешће код деце. Само 20% свих инфекција уха се бележе код одраслих.

У области грла често се јављају: ларингитис (упала гркљана), упала гласница, фарингитис (упала ждрела), тонсилитис (упала крајника), али се у овој зони могу појавити и разне доброћудне и злоћудне промене у виду циста, полипа и тумора. Карцином гркљана се најчешће јавља код особа старијих од 60 година, у 97% код мушкараца, пушача и оних који прекомерно конзумирају алкохол.

Поред обичне кијавице, алергијског и неалергијског ринитиса (упале носне слузнице) и синуситис (упала синуса - хронична или акутна упала слузнице синуса) је чест проблем. Проблем може да прави искривљена носна преграда, али и полипи у носу и синусима.

-   Др Драган Глиговић
-   Јелена Бишевац, медицинска сестра - техничар