Радиологија

Позната је чињеница да је Вилхелм Рентген 1895. открио X зраке (које по њему називамо рендгенским), али многи не знају да је Михајло Пупин само две недеље касније направио сонду са X зрацима, открио секундарно X зрачење и своје откриће употребио да направи уређај за прављење слика уз краткотрајно излагање X зрацима. Постављањем флуоресцентног застора испред филма за снимање, Пупин је време излагања зрачењу смањио за 20 пута, од сат времена на неколико минута. Пупин је први применио X зраке у медицинске сврхе помажући др Балу да сними руку његовог пацијента која је била пуна пушчане сачме и тако ушао у историју радиологије.

Радиологија обухвата неинвазивне процедуре помоћу којих доктори могу да дођу до увида у стање унутрашњих органа и ткива. Радиолошке методаме помажу да се дође до дијагнозе, прати напредовање или повлачење болести, повреде, промене на органима, костима, ткивима. Неке од радиолошких метода (рендген, скенер, магнетна резонанца, мамографија) користе зрачење, али су дозе зрачења на савременим уређајима толике да не представљају битан ризик по здравље пацијента. Ултразвук не користи X зраке, па је безбедан и безопасан вид дијагностике, али и помоћно средство при пункцијама, дренажи, убризгавању лекова путем ињекције итд.

Радиолошке методе се примењују у свим гранама медицине да би се:
  • дошло до дијагнозе и утврдио узрок симптома
  • пратила ефикасност терапије коју пацијент прима
  • урадио скрининг на честе болести (рак дојке, плућа, дебелог црева, болести срца.
Радиолошка дијагностика је незаобилазна да би се утврдило да ли је дошло до прелома костију, али и повреда меких ткива и унутрашњих крварења изазваних траумама и незгодама. Поуздано потврђује да је дошло до инфаркта срца или можданог удара.

Ултразвук је необилазан у гинекологији, како код дијагностиковања патолошких стања (ендометриозе, циста, миома, тумора), тако и за праћење трудноће. Управо ултразвук и мамографија су начини да се поуздано открије канцер дојке у раној фази. Исто важи и за употребу скенера ради раног откривања рака плућа, али и свих осталих доброћудних или злоћудних тумора. Радиолошким методама се откривају страна тела у унутрашњим органима човека, камење у жучној кеси и бубрезима, али и инфекције, зачепљене артерије, болести срца, органа за дисање, органа за варење, уринарног система, неуролошка стања...

Радиолози ЗЗЗЗР су:

Др Александар Златић
Др Љубица Ракин Петровић

Виши радиолошки техничари ЗЗЗЗР су:

врт Сава Милошевић
врт Биљана Маринковић
врт Никола Ерић